Mange er nervøse for at udvikle lymfødem, efter en kræftoperation, hvor der er fjernet lymfeknuder. Mange føler sig utrygge og savner viden på området. Vi oplever, at jo mere viden og forståelse man har omkring lymfødem, jo mere tryghed skaber det.

Hvor mange får lymfødem efter kræftbehandling?

Der findes desværre ikke nogen endegyldig statistik på, hvor mange der udvikler lymfødem efter fjernelse af lymfeknuder. Dette skyldes, at man endnu ikke er blevet enige om hvordan man kategoriserer et lymfødem.

Hos Vivo Fysioterapi har vi mange års erfaring i at diagnosticere og behandle lymfødemer, samt vejlede i kompressionshjælpemidler, træning og hvordan man bedst kan leve med et lymfødem mm.

På denne side vil du få svar på:

  • Hvad lymfødem er.

  • Hvad lymfestrenge er.

  • Om du har brug for fysioterapi.

  • Hvordan du lever med lymfødem og hvordan du holder dit lymfødem sundt.

Vivo fysioterapi, lymfødem, lymfødembehandling, lymfedrænage, har jeg lymfødem?, lymfødem efter kræft, lymfødem i arm, lymfødem i ben,
 

Er du bange for at få lymfødem?

Det er vigtigt at understrege, at et lymfødem som udgangspunkt ikke er farligt, men kan være en generende tilstand. Heldigvis oplever vi på klinikken, at langt de fleste lever forholdsvis uproblematisk med deres lymfødem. Det er vigtigt at pleje og holde sit lymfødem sundt. Læs længere nede på siden hvordan. 

Hvad er lymfødem?

Hvis du vil læse om hvad lymfødem er, kan du klikke her.

Lymfødembehandling, lymfødem fysioterapi, lymfødemterapeut, lymfødem behandlingsmetoder, lymfetape, kinesiotape til lymfødem
Jeg har haft den fornøjelse at være patient hos vivofys
i mere end et år.
Jeg får jævnligt en grundig massage, som holder mit lymfødem nede. Det er betryggende for mig.
For det andet bliver jeg hele tiden vejledt i hvilke hjælpemidler, der kunne gavne mig i min situation.
— Vibeke
 
 
 

Har jeg lymfødem?

Lymfødem kan både være synligt, hvor man tydeligt kan se hævelsen, men det kan også være næsten usynligt, og derfor oplever vi, at mange kan være i tvivl om de har lymfødem. 

Symptomer på lymfødem kan være: synlig hævelse, tyngdefornemmelse, ømhed, spændthed, området føles hårdt, sensibilitetsforstyrrelser (føleforstyrrelser) i huden i risikoområdet, mindre synlige blodkar og nogle gange smerter. 

Hvis du er i tvivl om du har lymfødem, så hjælper vi dig gerne med en afklaring. 

Hvor på kroppen man kan få lymfødem afhænger af, hvor skaden på lymfesystemet sidder. Her er eksempler på hvor lymfødem typisk opstår ved forskellige kræftformer. 

Brystkræft: bryst, arm, flanke og om på øvre ryg.

Hoved-/halskræft: hals, nakke og ansigt.

Tarm-, underlivs- og prostatakræft: ben, baller, hofter, mave, kønsben og kønsorganer. 

Læs mere om lymfødem efter forskellige kræftsygdomme på knappen herunder.

Hvad er lymfestrenge?

En lymfestreng kan beskrives som en tynd hård streng der ligger under huden og ofte strammer den, giver smerter og giver udfordringer med bevægeligheden eks. i armen.

Det er stadig uklart hvad der præcist er årsag til lymfestrenge og der er forskellige teorier. Derfor kan vi ikke komme med en præcis videnskabelig forklaring, men en forklaring der er baseret på hvad man mener er sandsynligt.

Når der bliver fjernet en eller flere lymfeknuder "bryder" man forbindelsen til lymfebanerne som hører til lymfeknuden. Lymfebaner kan sammenlignes med usynlige blodårer: fordi lymfevæsken er en klar væske og ikke rødt som blod, kan man ikke se dem med det blotte øje. 

Når denne forbindelse mellem lymfeknude og lymfebane bliver brudt, kommer der en forstyrrelse i lymfesystemet og man mener at kroppen derfor reagerer ved at der kommer inflammation og arvæv omkring lymfebanerne og den derfor kan blive til en hård fibrøs streng.

Nogle studier peger også på, at lymfebanen bliver "blokeret" og den væske der løber i lymfebanen ikke kan komme videre og derfor bliver hård.

Hvis du har lymfestrenge der generer dig kan vi behandle på lymfestrengene så generne mindskes eller forsvinder helt. Det heldige er, at langt de fleste lymfestrenge forsvinder over tid. 

Har jeg brug for specialiseret fysioterapi?

Det kan være svært for mange at vide om man har brug for specialiseret fysioterapi. Hvis du har et nyopstået lymfødem eller er i risiko for at få lymfødem kan det være en fordel at få en konsultation hos en lymfødemterapeut, der kan hjælpe dig med hvordan du holder dit lymfødem sundt eller forebygger lymfødem. 

Forskning tyder på, at tidlig opsporing og tidlig indsats kan nedsætte risikoen for at få lymfødem og nedsætte graden af lymfødem.

Hvis du har haft lymfødem i længere tid og aldrig har fået behandling af en lymfødemterapeut kan der være indsatser som kan hjælpe med at gøre dit lymfødem sundere og mindre. 

Derudover er det vigtigt at opsøge behandling, hvis dit lymfødem er begyndt at blive hårdt eller er hårdt. 

Kontinuerlig opmærksomhed/behandling af dit lymfødem er at anbefale, da forskning viser at det holder dit lymfødem sundt. Behandling kan både være professionel behandling, men det kan også være selvbehandling og træning. Vi vejleder altid vores patienter i, hvordan de bedst muligt tager vare på deres lymfødem.

På klinikken er alle fysioterapeuter uddannet lymfødemterapeuter efter Földimetoden. Behandlingen af lymfødem består af flere dele, alt efter hvor i forløbet behandlingen starter.

Vi vil altid have fokus på, hvad dit mål er, og vi vil sammen finde en realistisk behandlingsplan. Vi vil give dig vores bedste faglige vurdering som beror på nyeste forskning samt mange års erfaring på området.

I følgende afsnit vil vi gennemgå de behandlingsmetoder vi anvender på klinikken og som vi kan tilbyde dig.

Bandagering

  • Bruges for at reducere omkredsen af den hævede ekstremitet. Benyttes ved et nyopstået lymfødem eller ved forværring.

  • På klinikken tilbyder vi bandageringsforløb, som du kan læse mere om:

Manuel lymfødembehandling (Lymfedrænage)

  • En blid massage, der aktiverer de dele af lymfesystemet som fungerer normalt, samt masserer væsken væk fra det hævede område.

  • Behandling af arvæv og stråleskader. Arvæv og stråleskader er ofte medvirkende faktorer i forbindelse med et lymfødem. Derfor suppleres lymfødembehandlingen som oftest med behandling af arvæv og stråleskader.

  • Behandlingsapparaterne Deep Oscillation og Lympha Touch bruges som supplement til behandling af lymfødem, for at opnå optimal effekt. Dem kan du læse mere om ved at klikke her.

Vivo fysioterapi, lymfødem, lymfødem i ben, lymfødem i foden, lymfedrænage, lymfødembehandling, lymfødem efter kræft

Øvelser

Vi vejleder altid i de øvelser der kan afhjælpe dit lymfødem bedst muligt, som del af behandlingen.

Kinesiotape

Kan have en god effekt på lymfødemet og supplere den manuelle behandling, samt være en variation til brug af kompression.

Rådgivning og vejledning i forhold til kompression

Vi kan vejlede dig i hvilke kompressionshjælpemidler, der er relevante for dig, og om de sidder og anvendes korrekt. Vi henviser dig derefter til bandagister som kan tage mål til specialsyet kompression. Hvis du har behov for andre hjælpemidler til dit lymfødem bl. a. i brystregionen anbefaler vi også at du kontakter en af følgende steder: Props and Pearls eller Svaneklinik.

Sozo, Vivo fysioterapi, Diagnosticering af lymfødem, tidlig diagnosticering af lymfødem, måle lymfødem, mål om du har lymfødem
 
 
 

Diagnosticering af lymfødem - SOZO

Hos os kan du få din L-dex score målt med SOZO, som er et evidensbaseret værktøj til screening for og diagnosticering af lymfødem.

Måler væskeindholdet i arme og ben.

  • L-dex scoren er et værktøj som supplerer vores kliniske vurdering af lymfødem.

  • SOZO måler ændringen i væskeindholdet før vi kan se og mærke det. Derfor er målingen ideel som redskab til tidlig diagnosticering.

Relevant hvis du:

  • Har lymfødem og vil holde øje med udviklingen i det over tid.

  • Er i risiko for at få lymfødem, og vil holde øje med om du er ved at udvikle et lymfødem.

Vi anbefaler, at man får målt sin L-dex score hver 3. måned, for at holde øje med udviklingen.

Målingen er hurtig og smertefri og koster 195 kr. Du får målingen gratis som del af behandlingsindsatsen hvis det vurderes relevant for dig.

 
 
 

Hvordan lever jeg med lymfødem?

 
 
 

Kompression

Hvis du har fået lymfødem eller har et begyndende lymfødem, er det vigtigt, at du bruger kompression. Kompression er en form for støttestrømpe, der hjælper dit lymfesystem med at transportere den overskydende væske væk. Det øger lymfe- og venestrømmen. Tal med os om hvilken kompression du skal have. Du kan ansøge din kommune om at få kompressionshjælpemidler og få taget specialmål hos en bandagist.

Forholdsregler

Når man får fjernet lymfeknuder, bliver en del af immunforsvaret beskadiget. Derfor er der øget risiko for infektioner i det nærliggende område. Du bør undgå at få taget blodtryk, blodprøver og at få akupunktur i dette område pga. denne infektionsrisiko. Du bør derfor også være opmærksom på insektbid, da dette kan forårsage en forværring af lymfødemet.
Hvis du får feber, oplever rødme, varme og smerte i den legemsdel hvor du har lymfødem, eller i nærheden af, bør du kontakte læge med det samme. Disse forholdsregler gælder også, hvis du ikke har lymfødem men har fået fjernet en eller flere lymfeknuder.

Flyrejser

Det er vigtigt at bruge kompression, når du skal ud og flyve. Ligegyldigt om du har lymfødem, eller er i risiko for at udvikle det. Pga. det ændrede tryk når du flyver kan lymfødemet forværres, hvis du ikke bruger kompression. Hvis du ikke har lymfødem, kan det være med til at udløse et lymfødem. Hvis du skal på lange flyrejser, er det også vigtigt at ikke sidde i ro alt for længe ad gangen. Tag nogle pauser hvor du f.eks. går rundt eller holder armen aktiv. Tal med os om det inden din rejse.

Hvis du skal rejse eller opholde dig i varmen, har vi nogle gode råd, du kan læse ved at klikke på knappen nedenfor

Hudpleje

Da et lymfødem giver et øget tryk i huden, har den ofte tendens til at blive tør. Det er derfor vigtigt at bruge fugtighedscreme morgen og aften. Undgå at bruge cremer med parfume. Det anbefales, at man bruger en pH5 creme. Hvis du ikke har lymfødem, men er i risiko for at udvikle dette, er det lige så vigtigt med god hudpleje. Det kan forhindre huden i at blive tør og sprække og derved nedsætte infektionsrisikoen, som også er tilstede, selv om du ikke har udviklet lymfødem.

Kost

Det er godt at spise varieret. Man anbefaler at holde salt, sukker og alkohol til et minimum, da disse stoffer binder væske. Er du overvægtig, belastes dit lymfesystem yderligere og det kan hjælpe på dit lymfødem med en vægtreduktion. Du er velkommen til at søge råd og vejledning hos os.

Solbadning

Det anbefales ikke at dit lymfødem udsættes for direkte sol, men hvis det skal være i solen, så skal du bruge høj solfaktor. Varme forårsager en udvidelse af karrene og derfor yderligere pres på dit lymfesystem.

Hjem og have

Forsøg at forebygge skader ved at bruge havehandsker og undgå at løfte alt for tunge ting.
Undgå at blive revet eller bidt af kæledyr som katte og hunde.

Tøj og smykker

Det er en god idé at undgå alt for stramtsiddende tøj f.eks. smalle bh-stropper, for stramme underbensklæder, ure og ringe.

Sport og motion

Det er vigtigt fortsat at dyrke motion. Det er godt for dit kredsløb og derfor også for dit lymfesystem. Du skal dog tage dine forholdsregler når du træner. Det er godt altid at have kompression på dit lymfødem når du belaster kroppen. Det er vigtigt med en god og grundig opvarmning og at din træningsintensitet og sværhedsgrad øges langsommere end du normalt ville gøre. Derudover kan meget statiske øvelser være en forværrende faktor. Er du i tvivl om din træning, så rådfør dig med os.

Du kan læse mere om træning og lymfødem ved at klikke på knappen nedenunder.

Mere info

For at få mere viden vil vi meget gerne tale med dig, og undersøge om du har lymfødem eller andre problematikker, vi kan hjælpe dig med. Du er velkommen til at ringe eller skrive til os, for at få svar på nogle spørgsmål vedrørende følger efter den kræftbehandling du skal i gang med, er i gang med eller har fået.

Udover fysioterapi anbefaler vi også Gitte Haaning Matthiesen som kan hjælpe dig med at finde ny energi og finde de ressourcer, du ikke kan finde selv. Samt at få øje på dine virkelige behov, ønsker og muligheder i den nye livssituation efter et kræftsygdom forløb.