Hvad er lymfødem?

Lymfødem er en hævelsestilstand, der kan opstå efter en skade på lymfesystemet. Skaden kan være fjernelse af lymfeknuder og/eller stråleterapi. Dette kaldes sekundært lymfødem. 

Når lymfesystemet ikke fungerer optimalt, har kroppen svært ved at transportere den overskydende væske tilbage til blodbanen. Derfor kan der opstå hævelse (lymfødem) i de områder hvor lymfesystemets funktion er nedsat. 


Hvornår opstår lymfødem?

Lymfødem kan opstå umiddelbart efter en operation, under og efter strålebehandling, eller mange år senere. For nogle opstår det pludseligt og for andre kan det udvikle sig langsomt over tid.

Skaderne i lymfesystemet er permanente, og desværre kan lymfesystemet ikke regenerere/hele sig selv. Lymfebanerne er derfor under øget pres ift. et normalt fungerende lymfesystem og nogle lymfebaner forgår over tid pga. den ekstra belastning. Dette er forklaringen på, at nogle oplever at få lymfødem mange år efter endt kræftbehandling. 

Undersøgelser har vist, at forekomsten stiger i løbet af de første to år efter operationen/kræftbehandlingen samt, at jo mere aggressiv behandlingen har været, jo større er risikoen for at udvikle lymfødem.

Når der opstår hævelse og det ikke er i tæt forbindelse med operation, strålebehandling eller anden forklarende hændelse skal det altid undersøges af en onkolog for at udelukke, at der er tale om tilbagefald af kræftsygdommen.