Bindevæv og bevægelse efter en brystoperation
Bindevæv og bevægelse efter en brystoperation
I forbindelse med en operation danner kroppen arvæv. Uanset om det er en brystbevarende operation (lumpektomi) eller en fuld fjernelse af brystet (mastektomi), kan et stramt arvæv forårsage nedsat bevægelighed af armen og give smerter. For at opnå et så smidigt ar som muligt er det vigtigt at starte tidligt med at genoptræne og behandle området.
Ved en operation for brystkræft sker der også en stor påvirkning af nervevævet i området. Under operationen bliver nogle nervebaner skåret over, og dette kan forårsage smerter og/eller følelsesløshed. Nogle oplever smerterne i operationsområdet, men der kan også forekomme smerter ud i armen og hånden. Derudover kan man have områder, der er følelsesløse efter operationen. Det kan tage lang tid, før følelsen kommer tilbage, da det er en meget langsommelig proces for nervevæv at hele. Nogle vil opleve, at følesansen i et område aldrig bliver den samme igen.
Påvirkning af bindevævet i andre områder af kroppen
Nogle kan opleve, at de får problemer andre steder på kroppen end i det opererede brystområde efter en rum tid.
Hvis man forstiller sig, at vores bindevæv er en slags våddragt, der dækker hele kroppen, så vil det påvirke våddragtens bevægelighed, hvis der pludselig er et område som sidder helt fast indtil kroppen. På samme måde kan man risikere, at der opstår en form for skævt træk i kroppen, hvis bindevævet klistrer fast i brystregionen. Det vil over tid kunne skabe problemer andre steder på kroppen, da der sker en gradvis ændring af belastningen i et andet område.
Det er derfor vigtigt, at vores bindevæv i hele kroppen har så gode betingelser som muligt.
Hvad er bindevæv?
Vi har bindevæv i hele kroppen. Det ligger b. la. rundt om alle vores muskler for at nedsætte friktionen bl. a. mellem musklerne imellem og mellem muskler og knogler så vi kan bevæge os.
Bindevæv er det du ser som den hvide hinde på et kyllingebryst eller på en mørbrad. Bindevæv er stærkt og kan ikke strækkes, men på grund af den glatte overflade kan det nedsætte friktion.
Både arvæv, nervevæv og bindevæv har brug for bevægelse
Efter operationen har de ovenstående væv særligt brug for bevægelse. Det er både aktiv bevægelse som man selv udfører men også passiv bevægelse som en lymfødemterapeut kan udføre for at manipulere med vævet og få det til at glide og bevæge sig bedre. Der skal bevægelse til for at vedligeholde/forbedre dit funktionsniveau og forebygge smerter.
Hvordan kan du bevæge dig efter en brystoperation?
Du kan bevæge dig på mange måder, det vigtigste er at du får bevæget dig. Du skal finde noget der motiverer dig og hvis du er i tvivl om hvad du kan lave, har vi udviklet en Øvelsesguide til dig der er brystopereret, som du kan købe og hente ned på din computer lige her.
Desuden tilbyder vi specialiseret holdtræning til brystopererede som du kan læse mere om her.