Specialiseret fysioterapi ved Modermærkekræft
Hos Vivo Fysioterapi har vi flere års erfaring med at behandle de gener, der kan opstå i forbindelse med behandling af modermærkekræft.
På denne side kan du læse om:
Gener i forbindelse med operation - Arvæv
Lymfødem
Stråleskader
Den primære behandling for modermærkekræft er operation med fjernelse af modermærket og eventuelt lymfeknuder. I nogle tilfælde skal der suppleres med strålebehandling og hvis der er spredning anvendes bl.a. immunterapi.
Gener i forbindelse med operation
I forbindelse med en operation danner kroppen arvæv. Arvæv efter operationen kan give gener i form af stramhed, nedsat bevægelighed og smerter. Ar er et meget sejt og hårdt væv, som skal behandles både manuelt og ved aktiv bevægelse. Det er aldrig for sent at arbejde med arvæv og man kan gøre meget selv. Ud over at give nedsat bevægelighed og smerter, kan et stramt arvæv blokere for lymfestrømmen, og være en medvirkende faktor for udvikling af lymfødem. For at opnå et så smidigt arvæv som muligt, er det vigtigt at starte tidligt med at behandle det. Vi kan hjælpe dig med dette samt instruere dig i hvordan du bedst behandler dit arvæv selv.
Ved en operation kan der også ske en påvirkning af nervevævet i området. Under operationen bliver nogle nervebaner skåret over og dette kan forårsage smerter og/eller følelsesløshed. Forskning viser, at det er vigtigt at få afhjulpet nervesmerter indenfor 6 mdr. ellers kan smerterne blive kroniske. Derudover kan man have områder der er følelsesløse efter operationen. Der kan gå lang tid før følelsen kommer tilbage, fordi det er en meget langsommelig proces for nervevæv at hele. Nogle vil opleve, at følesansen i et område aldrig bliver den samme igen.
Lymfødem
Ved behandling af modermærkekræft kan det være nødvendigt at fjerne de nærliggende lymfeknuder. Dette vil skade og eventuelt ændre hvordan ens lymfesystem fungerer. Lymfesystemet er en del af immunforsvaret, som renser væske for bl.a. affaldsstoffer. Hvis lymfesystemet ikke fungerer optimalt, kan der opstå hævelse (lymfødem) i de områder hvor lymfesystemets funktion er nedsat. Det kan være du ikke er diagnosticeret med lymfødem men selv er i tvivl om du har et lymfødem. Symptomer på lymfødem kan være synlig hævelse af den region der tilhører de lymfeknuder der er fjernet. Andre symptomer på lymfødem kan være nedsat bevægelighed, tyngdefornemmelse eller spændthed/være udspilet i huden.
Klik på knappen nedenfor og læs mere om lymfødem.
Stråleskader
Strålebehandling kan være en del af kræftbehandlingen. Det er meget individuelt hvordan strålebehandlingen påvirker en. Mange oplever, at de bliver meget trætte under forløbet, og i den sidste del af behandlingen kan det væv, der bestråles, blive skadet i mere eller mindre grad. Nogle får rødme i huden, andre vil blive mere forbrændte og kan udvikle soleksem agtige tendenser. I værste grad er der nogle der oplever, at huden sprækker og bliver til sår. Når man har endt strålebehandlingen virker strålerne stadig nede i vævet og man kan opleve en forværring i huden ca. 14 dage efter. Herefter vil huden hæle op igen, men mange af skaderne i vævet er permanente.
Gennemstrømningen i vævet er betydelig nedsat efter strålebehandling. Det kan betyde at lymfevæsken kan have svært ved at passere netop det strålede område. Dette har stor betydning ift forebyggelse og behandling af lymfødem.
Vi kan hjælpe med at forebygge generne af stråleskader. Det er derfor vigtigt, at komme så tidligt som muligt også gerne før stråleterapien starter.
Det er dog aldrig for sent at starte behandling af sine stråleskader og du er altid velkommen til at kontakte os for vejledning og yderligere information.
Mere info
For at få mere viden, vil vi meget gerne tale med dig og undersøge om du har lymfødem eller andre problematikker vi kan hjælpe dig med. Du er velkommen til at ringe eller skrive til os, for at få svar på nogle spørgsmål vedrørende følger efter den kræftbehandling du skal i gang med, er i gang med eller har fået.